U bent hier
> Home > Artikelen >
Olifant met een lange snuit
Printen

Olifant met een lange snuit

Olifant met een lange snuit

 

Het belangrijkste financiële gevaar van de aangegane financiële schulden ten tijde van de pandemie is dat het precies dat blijft - financiële schulden. De VS zit dus vast in een schuldenfuik, samen met de rest van de wereld. Economen van de Bank voor Internationale Betalingen hebben die term bedacht om een situatie te beschrijven waarin langdurige lage rentetarieven de accumulatie van overheids- en particuliere schulden stimuleert. Daardoor dreigt een catastrofaal financieel klimaat of een fiscale crisis te ontstaan wanneer de belastingen moeten worden verhoogd. - Joseph C. Sternberg, politieke economie-redacteur: "De fiscale crisis door Corona gaat over schuld en belastingen," Wall Street Journal, 16 juli 2020.

 

Wordt het een hete zomer op de beurs?

De schuldenfuik, is de olifant in de kamer van de wereldeconomie. De term komt van de BIS, overkoepelend orgaan van Centrale Banken, schuldencreators pur sang. Interessant is dat de geschiedenis, ook de recente, laat zien dat de schuldenfuik bij voorkeur lang ontkend wordt en beurzen dan enthousiast stijgen. Het feest gaat dan net zolang door totdat er iets gebeurt waardoor de stemming omslaat en feestgangers elkaar verdringend naar de uitgang rennen. Februari 2020 was zo’n maand waarin de stemming wijzigde. In Europa was een 80-jarige Chinese toerist die maand het eerste sterfgeval buiten Azië als gevolg van het coronavirus. Diezelfde maand kondigde Zuid-Korea vanwege hetzelfde virus de noodtoestand af en werden in Zwitserland grote evenementen (boven 1.000 mensen) verboden [link]. De angst sloeg wild om zich heen. Beurzen doken in het rood, de AEX ging van 632,12 in iets meer van een maand liefst 38 procent lager naar 389,60. Maar de stemming veranderde in de tweede helft van maart ten goede. Waardoor? De televisietoespraak van Mark Rutte en regeringsleiders in andere landen? Niet vanwege een steuningreep door centrale banken. In elk geval, waren er onvoldoende verkopers over om de beurs nog lager te zetten.

Feit is dat 2020 een bijzonder jaar is, waarin in januari na bijna 38 jaar de zeer langzame planeten Saturnus en Pluto weer op dezelfde zodiakgraad samenkwamen. Dit wordt door ondergetekende ook wel de “Economische Cyclus” genoemd, met een historie van grote omwentelingen op de wereld. Eind maart 2020 verbond de snellere actieplaneet Mars zich met dat punt en werd de noodzaak (Pluto relateert daaraan) tot door regeringen (Saturnus) ingezette maatregelen (ook Saturnus) wereldwijd gedeeld. In juli 2020 beheerste Covid-19 het nieuws nog steeds, ondanks het betrekkelijk lage aantal dodelijke slachtoffers tot dusver. Beurzen trekken zich er niets van aan, die hebben de smaak weer te pakken.

Maar de schuldenfuik is er nog. Sterker, sinds de lockdown is de Nederlandse financiële positie van een overschot van bijna 2 miljard euro nu gekanteld naar 491 miljard euro overheidsschuld. Er is een discrepantie tussen de economie van mensen en bedrijven en die van multinationals en beurzen. Hebben beleggers een te positieve bril op? De schuldenfuik is groter geworden. Hoe lang kan dat nog goed gaan? Als het aan de planeet Mars zou liggen, die is aan de zodiak nu een “Kwartier” opgeschoven. Het kan uitwerken als een herinnering aan wat er in maart gebeurde. Maar dit keer is er het gevaar dat mensen fel reageren. Oefen geduld, pas op niet in twisten te verzeilen, die alleen maar verliezers kennen. Wat de beurs betreft: het gevaar bestaat dat we in augustus met de ongewenste gevolgen van de in maart genomen besluiten (lockdown) worden geconfronteerd. Kijken we naar de overeenkomsten tussen de beurzen in februari-maart en nu, dan zien we nu de beurzen ook weer stijgen. Maar niet alle Europese beurzen bereiken nieuwe post-crash-highs; de FTSE en CAC 40 blijven achter. Technisch gesproken zijn er aanwijzingen van een mogelijke trenddraai, die een correctie zouden kunnen inhouden. Als de AEX zijn vertrouwde “cyclische patroon” oppakt, kan het omlaag naar een bodem binnen 4-5 weken. Al met al, zou augustus zou een volatiele maand op de beurzen kunnen worden. Actieve beleggers die op vakantie gaan weten zich geadviseerd bescherming op hun portefeuille te nemen, bijvoorbeeld via putopties.

 

AEX op dagbasis door markettiming.nl

Hierboven grafiek AEX op dagbasis t/m 23 juli, met het 55- en 18-daagse voortschrijdende gemiddelde.
Zie dat tijdens de stijging in de AEX, de oscillatoren daalden.


 

De financiële markten bewegen zich in historisch vaak herhalende cycli en patronen. Die fenomenen hebben een gewogen historische overeenkomst van samenvallen met cycli van planeten. Wanneer marktcycli in een tijdsbestek zijn waar trendwijzigingen verwacht zijn, is de kans daarop groter wanneer het samenvalt met planetencycli die als “beursaspecten” zijn aangewezen.

Irma Schogt is marktanalist volgens de (MMA) MarketTimingMethode sinds 2003. Today’s Beheer biedt vanuit haar input een beleggingsstrategie aan genaamd Cyclusnalyse & PatronenSamenhang (CAPS).